ZOEKEN

Vooral online inbreuken tijdens zomersolden

De Economische Inspectie noteerde tijdens de afgelopen soldenperiode een lichte stijging van het totaal aantal inbreuken. Er werden dit jaar 56 vaststellingen van inbreuken tegen de soldenwetgeving vastgesteld. Dat is procentueel een kleine stijging tegenover vorig jaar. Die stijging moet echter gerelativeerd worden, benadrukt staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker.  

Tijdens de afgelopen zomersolden werden door de Economische Inspectie 121 controles uitgevoerd. Daarbij werden 56 inbreuken vastgesteld. Het aandeel concrete inbreuken tegen de soldenwetgeving en sperperiode bleef echter beperkt tot 11 gevallen. De overige 45 dossiers waren inbreuken tegen de verplichte informatie op de websites van de bedrijven. Dat relativeert de vergelijking met vorig jaar: toen waren er 60 inbreuken tegenover 173 controles terwijl er toen veel meer fysieke controles plaatsvonden in het kader van de coronamaatregelen.  

De sectoren waarin de meeste inbreuken werden vastgesteld zijn textiel en kledij (39), schoenen en lederwaren (10) en meubels en decoratie (3). De overige 4 inbreuken werden vastgesteld binnen de sector van de sportartikelen, elektronica, optiek en telecom. 

Staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker reageert op de cijfers: “We kunnen uit deze cijfers afleiden dat heel wat winkels zich aan de regelgeving hebben gehouden. Dit is in het voordeel van de consument. Heb je toch twijfels of ben je slachtoffer van een zogenaamd koopje? Maak hier dan zeker melding van op www.meldpunt.belgie.be. Samen met de Economische Inspectie blijf ik inzetten op correcte en transparante toepassing van de soldenwetgeving.”