Vandaag draaide kersverse president Joe Biden een aantal beslissingen van zijn voorganger terug. Naast een reeks binnenlandse aangelegenheden gaat het ook over een aantal internationale engagementen. De VS hebben zich terug aangesloten aan het Klimaatverdrag van Parijs en zijn opnieuw lid van de Wereldgezondheidsorganisatie. Biden geeft hier duidelijke signalen dat de VS met hem aan het hoofd weer volledig willen deel uitmaken van de internationale gemeenschap. Dat is volgens mij een stap vooruit. De wereld slaat een zucht van verlichting in deze moeilijke tijden.
Op vlak van handel blijft het momenteel echter stil. Het handelsbeleid van Trump leidde tot een totale lamlegging van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en haar Beroepsinstantie (Appellate Body), handelsoorlogen onder andere met China – die ons ook in Europa raakt – handelsfricties en hoge invoertarieven. Biden, liet al weten dat hij deze importtarieven niet onmiddellijk zal terugdraaien en volgende maandag zou Biden een “Buy American” initiatief lanceren. Dat is niet onlogisch in tijden waar eigen ondernemingen het enorm lastig hebben, maar op lange termijn zijn sterke trans-Atlantische handelsbetrekkingen noodzakelijk om de economische groei aan de beide kanten van de oceaan te vrijwaren. Vrijhandel is al eeuwen de motor van economische vooruitgang en de groei van welvaart. Laat nu net dat zijn wat we zo hard nodig hebben een keer we corona verslaan hebben.
In eerste instantie hoop ik dat de VS mee hun schouders zullen zetten onder het heropstarten van de Wereldhandelsorganisatie. Door het veto tegen de kandidaat Directeur-Generaal Ngozi Okonjo-Iweala te laten vallen en de nominatie van de leden van de Beroepsinstantie van het WTO te deblokkeren, zou President Biden een duidelijk signaal geven dat de VS terug deel willen uitmaken van het ‘rule-based’ internationaal handelssysteem. Dit zal het vertrouwen in de toekomst van de WTO een enorme boost geven en de heropleving van de internationale handel bewerkstelligen.
Daarnaast hoop ik als voormalig lid van de EU delegatie die het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) onderhandelde dat de gesprekken voor een nieuw, post-corona (en post-Trump) handelsakkoord tussen de VS en de EU, een akkoord dat inzet op duurzame, eerlijke en wederzijds voordelige handel en we bij wijze van spreken een gezamenlijk Buy (Trans-)Atlantic initiatief kunnen opstarten.