ZOEKEN

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming, Eva De Bleeker, tevreden met scène over phishing in ‘Thuis’

De staatssecretaris voor Consumentenbescherming, Eva De Bleeker, is blij verrast met de scène rond phishing die gisteren in ‘Thuis’, de populaire dagelijkse fictiereeks op Eén, werd getoond. 

De staatssecretaris vindt het belangrijk dat populaire televisieprogramma's dergelijke maatschappelijke thema's aansnijden. Phishing komt namelijk steeds meer voor en oplichters worden steeds vindingrijker. Het is daarom belangrijk om steeds uit te kijken welke persoonlijke gegevens je aan wie doorgeeft. In de betrokken scène geeft de kleinzoon van Marianne meteen die hoofdboodschap mee aan zijn grootmoeder: geef nooit je persoonlijke gegevens of codes door.  

Oplichters worden zeer creatief en spelen in op de emoties van hun slachtoffers’, laat De Bleeker weten. ‘Ze beloven je een premie, menen dat je nog een hele kleine schuld bij de belastingen hebt, … Er zijn zelfs ouders die zogezegd een SMS van hun kinderen ontvangen met de vraag om snel een klein bedragje te storten. Dat is buitengewoon crimineel. We moeten mensen daarom blijven informeren over de gevaren van phishing. Zelf doe ik dat bijvoorbeeld heel uitgebreid tijdens mijn scholentournées. Die richten zich heel specifiek op jongeren en ik roep hen daar rechtstreeks op om mijn boodschap ook over te brengen aan hun ouders en grootouders. Ik vind het dus heel fijn om te zien dat ook de openbare omroep en de makers van Thuis die kaart trekken. Met deze scène gaven ze een krachtig signaal aan het brede publiek.’  

De staatssecretaris wijst dus enerzijds op het feit dat er moet blijven ingezet worden op sensibilisering. Maar het is anderzijds ook enorm belangrijk dat de daders niet ongestraft blijven. Daarom steekt mevrouw De Bleeker op beide fronten de handen uit de mouwen. Voor wat betreft sensibilisering en opvolging van de meldingen lanceerde ze zelf een aantal communicatie-acties en werkt ze samen met Febelfin, die de bankensector vertegenwoordigt. Het luik handhaving en bestraffing wordt opgenomen met de minister voor Justitie, Vincent Van Quickenborne.