ZOEKEN

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming, Eva De Bleeker, geeft les aan zesdejaars ZAVO Zaventem

Vanuit haar bevoegdheid als staatssecretaris voor Consumentenbescherming wil Eva De Bleeker (Open Vld) jongeren bewust maken van hun rechten als consument, zeker nu blijkt dat frauduleuze verkooppraktijken zich meer en meer online voltrekken. Dat raakte deze zomer bekend uit cijfers van de Economische Inspectie. De staatssecretaris maakte de laatstejaars van het ZAVO daarom vandaag een lesuur wegwijs over hun rechten als online consument. 

 

Tijdens de les leerde de staatssecretaris de leerlingen wat het begrip consumentenbescherming precies inhoudt en wie waarom over welke consumentenrechten beschikt. Vervolgens ging ze dieper in op allerhande frauduleuze praktijken waar jongeren vandaag mee te maken kunnen krijgen. Dat influencers betaald worden om producten te verkopen aan hun volgers, is vrij algemeen bekend. Dat je tijdens een online shoptrip met heel wat andere malafide praktijken geconfronteerd kan worden, bleek minder geweten. De staatssecretaris ging daarom concreet in op concepten als affiliate marketing, phishing, dropshipping en piramidespelen. 

 

De les die de staatssecretaris in Zaventem gaf, kadert in een heuse scholentournée af. Mevrouw De Bleeker gaf, onder andere, ook al les in het Atheneum van Vilvoorde, het Sint-Michielscollege van Antwerpen en de komende maanden zullen ook leerlingen in andere scholen volgen.  

 

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker: “Ik vind het enorm belangrijk om jongeren correct te informeren over hun consumentenrechten. Ze brengen heel wat tijd door op social media en daar wordt hun consumentengedrag, bewust en onbewust, beïnvloed. Ze realiseren zich daarbij wel dat influencers reclame maken voor producten. Dat er soms ook frauduleuze praktijken om de hoek loeren, is minder gekend. Ik gaf hen daarom graag wat bagage mee om zich daartegen te wapenen en leerde hen ook mijn vuistregel: Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook!” 

 

Ook Peter Philips (Open Vld), Zaventems schepen voor Onderwijs, tekende present om de les mee te volgen: 23 maart 2022