ZOEKEN

Reactie Staatssecretaris De Bleeker zomerprognoses Europese Commissie

De Europese Commissie komt opnieuw met positief bijgestelde groeiprognoses. Na eerdere prognoses van 4,5% groei, verwacht de Commissie nu 5,4% groei in 2021. Dat cijfer ligt in lijn met wat het Federaal Plan Bureau voorspelde. Ook voor 2022 worden er meer positieve cijfers verwacht. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker noemt de cijfers hoopgevend. Volgens De Bleeker kunnen hervormingen bijkomende economische groei verder stimuleren op duurzame wijze. 

Nu de vaccinatie op volle toeren draait en de maatregelen duidelijk versoepelen, komt de Belgische en Europese economie volledig op gang. Dat vertaalt zich in positief bijgestelde groeiprognoses van de Europese Commissie. Volgens Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker laat het ook zien dat de economische terugval tijdens de coronacrisis in hoofdzaak werd veroorzaakt door het niet kunnen consumeren en investeren. Daarmee verschilt de coronacrisis volgens De Bleeker fundamenteel van bijvoorbeeld de financieel-economische crisis van 2008, waarbij de verminderde investeringen en consumptie te verklaren waren door het wegvallen van het vertrouwen in het systeem zelf.  

De Bleeker stelt dat de nieuwe groeiprognoses de hoop geven op een sneller herstel. Ze benadrukt echter dat voor een sterke duurzame groei na corona te realiseren, het essentieel is dat de optimale omstandigheden worden gecreëerd voor private investeringen en private jobcreatie. Dat kan enkel door de arbeidsmarkt en de fiscaliteit grondig te hervormen, zoals ook voorzien is in het regeerakkoord. 

Staatssecretaris De Bleeker: “Deze nieuwe economische prognoses zijn hoopgevend. Ze laten zien dat onze ondernemers willen ondernemen en dat consumenten willen consumeren. Als we deze cijfers willen doortrekken van economische herstel naar toekomstige economische groei bovenop het herstel, zullen we ervoor moeten zorgen dat ze dat willen blijven doen. Dat doen we best door de ideale omstandigheden daarvoor te creëren door zo snel mogelijk werk te maken van de hervormingen die voorzien zijn in het regeerakkoord.”