ZOEKEN

Reactie Staatssecretaris De Bleeker cijfers economische bedrijvigheid Nationale Bank

Staatssecretaris De Bleeker reageert voorzichtig positief op de vooruitzichten van de Nationale Bank. Nadat tien dagen geleden de groei in het tweede kwartaal met 1,7% al beter uitviel dan initieel verwacht, projecteert de NBB een groei van het BBP van 1,8% in het derde kwartaal. De Bleeker blijft evenwel waakzaam. Het ondernemersvertrouwen is nog steeds zeer hoog maar is wel over zijn hoogtepunt heen. Volgens De Bleeker moeten hervormingen ervoor zorgen dat het vertrouwen en de investeringspeil hoog blijft, ook na het volledig herstel van de Belgische economie. 

Vandaag kwam de Nationale Bank met een nieuwe inschatting van de te verwachten economische groei in het derde kwartaal, na de opwaartse herziening van de groei in het tweede kwartaal. De groei voor het tweede kwartaal ligt met 1,7% fors hoger dan de raming in de Business Cycle Monitor (1,3%) en de INR-flashraming (1,4%). Dat heeft er alles mee te maken dat in het einde van de het tweede kwartaal veel coronamaatregelen wegvielen en burgers opnieuw weer meer gingen consumeren. De Nationale Bank schat dat die particuliere consumptie zich nog verder zal doorzetten in het derde kwartaal en dus ook de groeicijfers positief kan beïnvloeden. 

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker reageert voorzichtig positief. Volgens haar tonen de cijfers aan dat private consumptie en private investeringen de sleutel zijn voor het herstel en voor de toekomstige groei. De Bleeker blijft echter waakzaam want hoewel het ondernemersvertrouwen nog steeds veel hoger ligt dan voor de coronacrisis, blijkt uit de analyses van de nationale bank dat het hoogtepunt bereikt is. De Bleeker duidt erop dat de Belgische economie nog steeds aan het herstellen is. Toekomstige economische groei, na het volledig herstel van de Belgische economie, zal hoog genoeg moeten zijn om het structureel begrotingstekort, dat reeds voor corona bestond, terug te dringen. Om die reden moet het zowel het consumentenvertrouwen als het ondernemersvertrouwen hoog genoeg blijven. 

De beste manier om dat te doen, is door de hervormingen in het regeerakkoord zo snel mogelijk vorm te geven. Vooral de hervorming van de arbeidsmarkt is volgens De Bleeker cruciaal. Eerdere prognoses suggereerden al dat er mogelijk een tekort op de arbeidsmarkt zou kunnen ontstaan. Veel vacatures geraken niet ingevuld, ondanks dat er veel mensen niet aan de slag zijn. Dat kan op korte termijn een knauw geven aan het ondernemersvertrouwen. Een grondige hervorming van de arbeidsmarkt moet meer mensen naar de arbeidsmarkt gidsen en de tewerkstellingsgraad in ons land naar boven duwen. 

Staatssecretaris De Bleeker: “We zien dat consumenten willen consumeren, en ondernemers willen ondernemen. Dat heeft een positieve impact op onze economische groeicijfers. Het helpt ons om uit het economisch dal te klimmen. Maar een keer dat we uit het dal zijn, moeten we ook nog verder kunnen groeien. Door ons systeem te hervormen geven we ondernemers de nodige ruimte en zuurstof om jobs en groei te creëren, wat uiteindelijk ook goed is voor de begroting.”