ZOEKEN

Phishing: De Bleeker wil streng optreden tegen onbereikbare banken en pleit voor een systeem van ‘traag bankieren’

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen phishing. Ze eist dat alle banken 24/7 bereikbaar zijn om betaalapps te blokkeren en wil dat desnoods via wetgeving mogelijk maken. Daarnaast pleit ze voor een systeem van ‘traag bankieren’: een extra veiligheid op bankrekeningen die moet vermijden dat grote bedragen ongezien kunnen worden overgeschreven. 

Phishing, online fraude die erop uit is om betaalgegevens van consumenten te stelen en te misbruiken, eist elke dag meer slachtoffers. De wijze waarop phishers te werk gaan wordt ook steeds minder doorzichtig en meedogenlozer. Slachtoffers worden bijvoorbeeld gebeld door hun zogenaamde bankkantoor en trappen, doordat het telefoontje van het nummer van het bankkantoor zelf komt, ook sneller in de val. Dat frauduleus overnemen van contactgegevens heet spoofing en raakt meer en meer in trek bij fraudeurs. Ook inzake timing is niets toevallig. Phishing vindt namelijk vaak plaats na de kantooruren of in het weekend, wanneer banken niet bereikbaar zijn om de apps van hun consumenten te blokkeren. Hierdoor zien slachtoffers soms zelfs letterlijk de euro’s van hun rekening verdwijnen, zonder dat ze er iets aan kunnen doen. 

Van dat laatste heeft staatsecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker stilaan genoeg. De staatssecretaris drong er de laatste maanden bij alle banken stevig op aan dat ze hun service zouden verbeteren. Veel banken zijn daardoor intussen continu bereikbaar om rekeningen en apps te laten bevriezen. De Bleeker betreurt echter dat er nog een aantal zijn die geen 24/7 klantendienst hebben en zal dat niet langer tolereren. Dat vertelde ze vandaag aan de Inspecteur op Radio 2. Als binnenkort zou blijken dat enkele banken hardleers blijven, zal de staatssecretaris in wetgeving voorzien om de 24/7 bereikbaarheid af te dwingen. 

De Bleeker dringt daarnaast ook aan op preventieve maatregelen. Ze stelt voor dat banken aan consumenten ook een universeel gebruikersprofiel aanbieden om “traag te bankieren”. Wie normaal geen grote overschrijvingen doet, moet sterkere betaallimieten kunnen instellen zodat phishers geen grote bedragen meer kunnen stelen. Om het systeem sluitend te maken zou alleen via bankkantoor of bankautomaat de betaallimieten kunnen verhoogd worden of een uitzondering bekomen kunnen worden. Dit zal phishing niet onmogelijk maken, maar volgens De Bleeker kunnen op die manier heel wat menselijke drama’s waarbij er tien- of honderduizenden euro’s gestolen worden, vermeden worden. Dat zou phishing ook minder lucratief maken.  

De wereld gaat steeds sneller en je wordt al consument geacht om altijd maar mee kunnen. In al die snelheid zijn we echter soms minder oplettend en dat is net waar phishers op uit zijn. We moeten het hen dan ook echt zo moeilijk mogelijk maken. Eerst en vooral door snel te kunnen reageren wanneer de fraude wordt vastgesteld, zodat alles meteen geblokkeerd kan worden, maar ook door mensen de keuze te geven om ijzersterke betaallimieten in te stellen zodat phishers minder hoge bedragen kunnen stelen.