ZOEKEN

Evenementvouchers voor festivals- en concerttickets blijven langer geldig

Door de uitbraak van het coronavirus werden in 2020 tal van festivals en concerten geannuleerd. Muziekliefhebbers kregen als compensatie evenementvouchers die twee jaar geldig waren. Nu ook de festivalzomer van 2021 in het gedrang komt, trekt Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker na overleg met de sector die geldigheidsduur op naar drie jaar en twee maanden. Op die manier krijgt de consument meer keuze en de sector meer ademruimte. 

Toen in maart 2020 de coronacrisis in volle hevigheid losbrak, werden er al snel beperkingen opgelegd voor concerten en evenementen.  Niet veel later werden concerten en evenementen volledig verboden en werd een streep getrokken door de traditionele festival- en evenementenzomer. De toenmalige regering werkte een regeling uit die ervoor zorgde dat muziekliefhebbers als compensatie voor hun geannuleerde concert een evenementvoucher kregen.

 Iedereen ging er toen echter vanuit dat de pandemie maar tot één golf beperkt zou blijven en de festivalzomer van 2021 geen beperkingen zou kennen. Om die reden werd er bepaald dat de evenementvouchers twee jaar geldig zouden zijn. Dit gaf enerzijds ademruimte aan de evenement- en concertsector. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld niet mogelijk om het evenement of concert het jaar nadien opnieuw te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan heel specifieke artiesten of optredens. Anderzijds gaf het aan de consument meer keuze. Als bijvoorbeeld de line-up van zijn favoriet festival in 2021 hem of haar net iets minder aansprak, kon hij de voucher opsparen voor de festivalzomer van 2022. Ook voor concerten maakte het de mogelijke waaier aan artiesten groter. 

Voorwaarden van de evenementvoucher waren onder meer dat het moet gaan over een activiteit met dezelfde essentiële kenmerken op dezelfde of een nabijgelegen locatie. Ook moet het de volledige waarde van het bedrag voor het oorspronkelijke toegangsbewijs vertegenwoordigen en mogen er geen kosten in rekening gebracht worden voor het afleveren van de tegoedbon. 

Ondertussen is de impact van het coronavirus groter dan iedereen vreesde. Om wederom de belangen van zowel de sector als de consument mximaal te beschermen is Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker in overleg gegaan met vertegenwoordigers van de evenementensector. Mede op hun vraag wordt de termijn van de evenementvoucher opgetrokken naar 3 jaar en 2 maanden. Op die manier blijft het haalbaar voor organisatoren om een bredere waaier aan opties aan te bieden aan hun klanten. De 2 maanden boven op het extra jaar is er om voor te zorgen dat het hele festivalseizoen inclusief september binnen de geldigheidsperiode valt. 

Staatssecretaris De Bleeker: “Ons land is met talloze festivals en concerten met steeds grote namen een walhalla voor muziekliefhebbers. We willen dat dit zo blijft en dat na corona we weer in volle teugen kunnen genieten in onze concertzalen en op onze festivalweides. Daarom verlengen we de geldigheidsduur van de evenementvouchers. Zo krijgt de sector de mogelijkheid om een breed scala aan alternatieven aan te bieden aan de consument en krijgt de consument de mogelijkheid om voor zijn voucher een evenement te kiezen dat best aan zijn voorkeur voldoet.”