ZOEKEN

De Bleeker vraagt controles op Economisch Recht bij Russische supermarkt Mere

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker heeft de Economische Inspectie gevraagd om Mere, de nieuwe Russische supermarkt in Opwijk, te controleren op inbreuken op het Economisch recht. Tegelijk vroeg ze aan de FOD Economie vroeg ze om de controles op het legaal verblijf van de goederen te bekijken. 

In Opwijk opende vandaag een nieuwe supermarkt de deuren. Op zich geen groot nieuws, ware het niet dat de supermarkt de eerste Belgische vestiging van een Russische discounter is. Heel wat mensen vragen zich dan ook begrijpelijk af of dat zomaar kan, gezien de huidige internationale situatie. 

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker schenkt klare wijn en stelt consumenten gerust. Ze laat weten dat bedrijven die in België willen ondernemen, zich aan de regels moeten houden. Die gelden voor Belgische bedrijven en dus evengoed voor Russische. De staatssecretaris zal de supermarkt daarom grondig controleren en nagaan of het bedrijf de consumentenregels respecteert, bijvoorbeeld rond prijsaanduiding en de taal op etiketten. Er zal ook geverifieerd worden of de supermarkt geen goederen verkoopt die onder de sancties tegen Rusland vallen.   

De Bleeker geeft nog mee dat er, bij vaststelling van schendingen van de regelgeving, streng zal opgetreden worden. Zo kunnen inbreuken op de regelgeving rond etikettering worden bestraft met boetes tot 80 000 euro en kunnen niet-conforme producten in beslag worden genomen. 

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker: “Ik begrijp dat mensen in de war zijn. Enerzijds is het aanlokkelijk om in de goedkoopste supermarkt te winkelen, anderzijds lijkt de opening van de Russische zaak niet te rijmen met alle sancties die vandaag tegen Rusland lopen. De bevoegde diensten van de FOD Economie zullen daarom nagaan of alles wel wettelijk correct verloopt, intussen doen consumenten er goed aan om, zoals steeds, kritisch te zijn voor ze een aankoop doen.”