ZOEKEN

De Bleeker loopt VOKA-stage bij Air Cargo Belgium: “Arbeidsmarkt blijven hervormen om vacatures in te vullen.”

Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker liep vandaag stage bij Air Cargo Belgium, de vereniging van logistieke bedrijven aan de luchthaven. Naast een bezoek aan enkele vrachtbedrijven, ging De Bleeker ook aan de slag bij Swissport. In en rond de luchthaven staan er heel wat vacatures open. Volgens De Bleeker moet de arbeidsmarkt hervormd blijven worden zodat bedrijven die jobs kunnen invullen. Dat is goed voor de mens, economie en de overheidsfinanciën.  

Elke zomer lopen heel wat politici stage bij ondernemingennetwerk en werkgeversorganisatie Voka. Deze maandag was het te beurt aan federaal Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker. Zij ging op uitnodiging van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant aan de slag bij Air Cargo Belgium en Swissport. Enkele weken eerder was de Staatssecretaris al te gast bij Brussels Airport Company dat de luchthaven uitbaat.  

Na de Antwerpse haven is onze nationale luchthaven de 2de economische motor van Vlaanderen. De luchthaven creëert heel wat toegevoegde waarde en werkgelegenheid. Een studie uit 2019 berekende dat de luchthaven van Zaventem, direct en indirect, voor zo’n 24.000 jobs zorgt. 

Die ingevuld krijgen is geen evidentie. Tijdens corona verloor de luchthaven heel wat werknemers aan andere sectoren. Dit voorjaar waren er dan ook zo’n 1200 vacatures. Het gaat dan vooral over veiligheidsagenten, Ramp Handlers en logistiek bedienden. Het is belangrijk dat die jobs ingevuld worden om ervoor te zorgen dat de luchthaven vlot blijft draaien.   

De Bleeker, die naast Consumentenbescherming ook de bevoegdheid Begroting op zich neemt, deelt de bezorgdheid van de sector. In de hele economie staan er vacatures open die maar moeizaam ingevuld geraken. Een van de oorzaken van die uitdaging is dat er te weinig mensen actief zijn op de arbeidsmarkt. In het regeerakkoord staat dan ook de ambitie om de tewerkstellingsgraad in ons land op te trekken naar 80% tegen 2030. Volgens De Bleeker toont de situatie van de luchthaven aan waarom verdere arbeidsmarkthervormingen, verder bouwend op de arbeidsdeal dit jaar, nodig zijn.  

Staatssecretaris De Bleeker: “De luchthaven is zeer belangrijk voor onze economie. Ze creëert welvaart en jobs voor ons land. Maar de luchthaven kan haar rol als economische motor enkel spelen als ze de juiste mensen weet te vinden. Om die reden is het belangrijk dat we maatregelen blijven nemen die ervoor zorgen dat er meer mensen op de arbeidsmarkt komen, zodat bedrijven in ons land gemakkelijker werknemers vinden. Dat is niet alleen goed voor de mensen en de bedrijven. Dat is ook goed voor de overheidsfinanciën van ons land.”