In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Één programma FactCheckers gingen Thomas Vanderveken, Britt van Marsenille en Jan Van Looveren aan de slag met waarschuwingen op sociale media over malafide slotenmakers. Ze beweren snelle service, vaak binnen het half uur, aan te bieden tegen betaalbare prijzen. Ze weigeren echter aan de telefoon prijzen te geven. Uit de reportage bleek niet alleen dat men veel langer dan een half uur moest wachten maar ook dat er achteraf exuberante bedragen worden gevraagd, tot honderden euro’s. Men ging in een aantal gevallen ook amateuristisch te werken met schade aan de deur tot gevolg. Wanneer presentatrice Britt van Marsenille daar op wijst, mondt het uit in een fikse discussie. Heel wat van die malafide slotenmakers prijzen zich via intense advertentiecampagnes online aan.
Volgens staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker is het duidelijk dat deze praktijken niet door de beugel kunnen en dat ze de belangen van de consument en eerlijke slotenmakers schaden. Daarom wil ze overleg opstarten met de Vlaamse Unie van Slotenmakers, de Federation Nationale des Securriers, de Economische Inspectie van de FOD Economie en Google. Samen willen ze kijken welke stappen er ondernomen kunnen worden om malafide slotenmakers aan te pakken.
Staatssecretaris Eva De Bleeker: “Wie zichzelf heeft buitengesloten of zijn sleutel kwijt is, staat vaak in een zwakke positie. Samen met sector en de overheid wil ik een front maken tegen malafide slotenmakers die deze positie willen uitbuiten en de regels aan hun laars lappen.”
Vlaamse Unie van Slotenmakers, Federation Nationale des Securriers: “Onze slotenmakers van zowel VSU als FNS bieden vakmanschap aan tegen correcte en transparante prijzen. Malafide ondernemers bedotten niet alleen onze klanten maar geven eerlijke slotenmakers een slechte naam. We verwelkomen het initiatief van de staatssecretaris om samen te zitten met de sector en te zoeken naar oplossingen.”
Google-woordvoerder Michiel Sallaets: “Hoewel de overgrote meerderheid van adverteerders zich aan de regels houdt, is fraude op basis van advertenties een complexe uitdaging die we blijven bestrijden. We werken altijd aan nieuwe en betere manieren om misleidende adverteerders te bestrijden die vaak valse informatie en andere dubieuze praktijken hanteren. We blijven zoeken naar oplossingen om fraude sterk te verminderen en ervoor te zorgen dat advertenties door bedrijven relevant en nuttig zijn. In 2019 hebben we 2,7 miljard slechte advertenties geblokkeerd en verwijderd, dat is meer dan 5.000 slechte advertenties per minuut. We hebben ook bijna 1 miljoen accounts van adverteerders opgeschort wegens schendingen van ons beleid”