De Bijzondere Raadgevende Commissie voor Verbruik heeft in haar advies aanbevolen om de geldigheid van de officiële coronavouchers in de reissector te verduidelijken. Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, kan zich vinden in dit advies. Hierdoor kunnen consumenten langer hun officiële coronavouchers omzetten in een nieuwe pakketreis. Dat is ook goed voor de reiskantoren. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker reageert enthousiast op feit dat sector- en consumentenorganisaties elkaar gevonden hebben. Ze zal ondersteuning geven en helpen om dit duidelijk te maken aan consumenten.
Bij het uitbreken van het coronavirus moesten talloze reizen geannuleerd worden. Voormalig minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle introduceerde daarom een coronavoucher voor geannuleerde pakketreizen. Consumenten werden verplicht om deze te aanvaarden. Op die manier wou men de reissector ontzien die anders de geannuleerde pakketreizen meteen zou moeten terugbetalen, terwijl zij de bedragen vaak al hadden doorgestort aan hun partners. Deze vouchers werden uitgereikt van 19 maart tot en met 19 juni. De vouchers waren één jaar geldig. De verplichte insolventieverzekering die pakketreisorganisatoren afsluiten werd uitgebreid naar deze vouchers. Na dit jaar konden consumenten hun geld terugvragen. De reiskantoren hebben dan vervolgens 6 maanden de tijd om de geannuleerde pakketreis terug te betalen. Men ging er toen van uit dat de coronacrisis maar van korte duur ging zijn en dat meeste reizen snel omgeboekt zouden worden.
Ondertussen duurt de crisis al veel langer en zijn we aan toe aan een derde golf. Binnenkort zullen de eerste coronavouchers gaan “verlopen” en kunnen consumenten na een jaar hun geld terugvragen. Toch is het niet zo dat de datum op de coronavoucher een echte vervaldatum is. In het Ministerieel Besluit van Minister Muylle is de geldigheidsduur van de coronavoucher namelijk niet duidelijk omschreven. De Bijzondere Raadgevende Commissie (BRC) voor Verbruik is nu na een uitgebreide juridische analyse tot de conclusie gekomen dat de gegarandeerde waarde van de voucher ook nog naar een jaar valabel is. Meer nog, de Commissie, waarin zowel sectororganisaties als consumentenorganisaties vertegenwoordigd zijn, pleit ervoor om duidelijk te maken dat de coronavoucher wel geldig blijft. Om de consument optimaal te beschermen moet natuurlijk ook de verzekering blijven doorlopen.
Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker nam daarop contact op met de verzekeringssector om het advies van de BRC voor Verbruik te bespreken. Sectorfederatie Assuralia is te vinden voor het voorstel. Een verlengde geldigheidsduur en de verzekering van de vouchers zorgt er immers voor dat consumenten met een gerust hart hun voucher ook na één jaar nog kunnen gebruiken voor een nieuwe pakketreis te boeken wanneer de Coronacrisis dat toelaat.
Dat is ten eerste bijzonder goed nieuws voor de consument, die een veilige keuze kan maken tussen omboeken of geld terugvragen op een later moment en zijn reis kan herboeken tegen dezelfde prijs terwijl andere reizigers waarschijnlijk zullen moeten aankijken tegen duurdere reizen. Ten tweede is dat goed nieuws voor de reiskantoren, omdat er zo geen reden is tot een rush op hun kantoren en hierdoor minder klanten moeten terugbetalen wanneer er meerdere omboeken naar een reis. Ten derde is dat ook goed voor de verzekeraars. Wanneer reiskantoren failliet zouden gaan door betalingsproblemen, zouden zij immers zelf moeten tussenkomen.
Kortom een win-win-win-situatie voor consument, reiskantoor en verzekeraar. Ook voor de overheid zou een langere geldigheidsduur goed nieuws zijn. Staatssecretaris De Bleeker werkt momenteel aan een coronavoucherfonds dat leningen geeft aan reiskantoren die niet in staat zijn om de coronavouchers over zes maanden terug te betalen. Hoe meer coronavouchers worden omgezet in een nieuwe reis, hoe minder leningen er moeten gegeven worden.
Dat consumenten daar effectief interesse in hebben bleek reeds uit de cijfers die Staatssecretaris De Bleeker verzamelde over de omgewisselde coronavouchers. Tussen 19 maart en 19 juni werd er voor zo’n 300 miljoen aan coronavouchers uitgegeven. Een derde daarvan werd reeds omgeboekt. Het is aan te nemen dat wanneer reizen terug mogelijk wordt, veel mensen dit ook effectief zullen willen doen.
Staatssecretaris De Bleeker: “Ik geloof er sterk in dat je door samen te werken tot de beste oplossing komt. De manier hoe we hier sector, consument en verzekeraar kunnen samenbrengen toont dat aan. Iedereen beseft dat we samen door deze crisis moeten bijten. We gaan nu kijken hoe en waar we kunnen ondersteunen om te verduidelijken dat de coronavoucher ook na een jaar nog geldig blijft. Zo creëren we vertrouwen bij consumenten en geven we zuurstof aan de reiskantoren.”
De Bleeker blijft evenwel verder werken aan het coronavoucherfonds. Ze herhaalt ook dat de waardebonnen die na 19 juni werden uitgegeven door reiskantoren niet binnen het Ministerieel Besluit vallen. Omzetten in een nieuwe pakketreis blijft ook daar het beste advies. De BRC voor Verbruik treedt de staatssecretaris daar overigens in bij.