ZOEKEN

Al half miljard voor aankoop vaccins

De federale overheid heeft al een half miljard euro vrijgemaakt voor de aankoop van verschillende coronavaccins. Dat weet staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker te zeggen. Het grootste deel van dat bedrag is nog aangerekend op de coronaprovisie van vorig jaar maar ook dit jaar werd er al geld ingeschreven, onder meer voor de bijbestellingen van vaccins bij Pfizer/BioNtech en Moderna. In totaal gaat het nu om zo’n 44,8 miljoen dosissen. De Bleeker verandert ook de manier waarop de coronaprovisie aangewend wordt. In 2021 zal deze enkel verhoogd worden op basis van directe noden. Op die manier wil De Bleeker de uitgaven meer gerichter en transparanter maken. 

 

De federale overheid blijft vaccins aankopen. Op de zogenaamde coronaprovisie, een budget post voor verschillende corona-uitgaven, werd in 2020 al zo’n 279 miljoen vastgelegd voor de aankoop van verschillende vaccins. Het ging toen over zo’n 33,5 miljoen dosissen van onder meer Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZenica, Curevac, Johnson&Johnson en Sanofi/GSK. Dit was in het kader van de Europese groepsaankoop waar ons land op intekende. Ondertussen heeft de Europese Unie bijkomende bestellingen geplaatst bij Pfizer/BioNTech en Moderna, voor respectievelijk nog eens 7,5 en 3,8 miljoen dosissen. In totaal heeft ons land dus nu voor zo’n 44,8 miljoen vaccins besteld. Ruim voldoende om onze bevolking te vaccineren. 

 

Om er zeker van te zijn dat er genoeg budget voorhanden is om al die vaccins te betalen wordt er in de coronaprovisie voor 2021 nog eens 245,8 miljoen euro vastgelegd. Dat betekent dat er over 2020 en 2021 in totaal al zo’n 525 miljoen werd vastgelegd. Het gaat hierbij over zogenaamde vastleggingskredieten. In principe worden de vaccins betaald bij levering. Op het moment dat het exact bedrag van de factuur bekend is, wordt dit aangerekend op de vereffeningskredieten. Die bedragen 481,49 miljoen in 2021. 

 

Staatssecretaris  voor Begroting Eva De Bleeker: “Dit is uiteraard gigantisch veel geld, maar het is de investering volledig waard. Door te vaccineren, kunnen we immers sneller onze economie terug volledig openen, kunnen ondernemers weer plannen maken en weer meer mensen aan de slag. Het is een essentiële schakel in de omslag naar herstel en relance, wat niet enkel goed is voor het land maar ook voor onze begroting. Om die reden maak ik voldoende budget vrij.”  

 

De manier waarop er budget vrij wordt gemaakt voor corona-gerelateerde uitgaven via de coronaprovisie zullen we ook veranderen. In 2020 werd er telkens per kwartaal een miljard euro vrijgemaakt. Dat moest tijdens het hoogtepunt van de crisis de regering toelaten om in het oog van de storm snel te kunnen optreden. Nu dat de crisis over zijn hoogtepunt heen is, beslist De Bleeker om geen forfaitaire verhogingen van de provisie meer door te voeren. Met andere woorden: elke keer de provisie voortaan verhoogd wordt, zal daar een duidelijke meeruitgave tegenover moeten staan. Ook moet het gaan over uitgaven die een directe link hebben met de bestrijding van het virus. De impact van het coronavirus op de administratie (personeelskosten, kosten gelinkt aan telewerk of beschermingsmateriaal voor overheidspersoneel) zullen via de normale werkingsmiddelen verlopen. De verhoging van de provisie zal telkens via het parlement gaan. Hierdoor krijgen de volksvertegenwoordigers voortdurend inzage in de uitgaven die de overheid doet om het virus te lijf te gaan.  

 

Staatssecretaris De Bleeker: “In het heetst van de strijd had de toenmalige regering in lopende zaken flexibiliteit nodig om het virus te bestrijden. Ondertussen is er een nieuwe regering die de crisis goed aan het beheersen is. Daarom kies ik ervoor om de budgettaire teugels terug strakker aan te trekken. Door de coronaprovisie te verhogen op basis van directe noden maken we de uitgaven gerichter én bieden we het parlement maximale transparantie, één van mijn kernwaarden.”