ZOEKEN

De Bleeker tevreden over tijdelijke advertentiestop van Google en werkt verder aan duurzame aanpak tegen malafide slotenmakers.

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker is tevreden over de tijdelijke advertentiestop die Google doorvoert in België in afwachting van een definitieve oplossing. Dat zei ze op Radio 2 programma De Inspecteur. De staatssecretaris maakt werk van een certificering voor slotenmakers zodat de consument weet wanneer hij te maken heeft met bonafide slotenmakers. In tussentijd waarschuwt ze dat malafide slotenmakers nog steeds te vinden zijn op het internet, al zullen ze nu niet meer bovenaan vindbaar zijn op Google. 

In een onthutsende reportage in het Eén-programma FactCheckers kwam aan het licht hoe de consument via misleidende advertenties op zoekwebsites terechtkomt bij malafide slotenmakers. Ze beweren snelle service, vaak binnen het half uur, aan te bieden tegen betaalbare prijzen. Ze weigeren echter aan de telefoon prijzen te geven. Uit de reportage bleek niet alleen dat men veel langer dan een half uur moest wachten maar ook dat er achteraf exuberante bedragen worden gevraagd, tot honderden euro’s.

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker bond de kat de bel aan en bracht verschillende partners in de sector rond de tafel samen met de economische inspectie en Google als belangrijke stakeholders. Samen bekeken ze welke stappen ondernomen konden worden om deze stielbedervers aan te pakken en zowel de consument als de eerlijke slotenmakers te beschermen. 

De Staatssecretaris werkt intussen in overleg met de sector aan een certificering voor kwaliteitsvolle en veilige slotenmakers. Wie aan de nodige technische eisen voldoet en een gedragscode onderschrijft, krijgt een label én zal nadien ook controles onderworpen worden. Belangrijk voor de consument én ook Google kan in de toekomst gebruik maken van dit label om de identiteit van de slotenmaker te traceren. Het is de bedoeling dat alleen slotenmakers met een certificaat kunnen adverteren op zoekmachines zoals Google. 

In tussentijd heeft Google een advertentiestop voor alle slotenmakers doorgevoerd op al haar platforms (zoekmachine Google en Youtube) in ons land. Zo komt de consument enkel terecht op de organische zoekresultaten. Toch is een gewaarschuwd man het dubbele waard, ondanks de advertentiestop blijven er malafide slotenmakers aanwezig op het internet. 

Staatssecretaris Eva De Bleeker: “De tijdelijke advertentiestop van Google helpt ons in onze strijd tegen malafide slotenmakers. Nu kunnen we verder werken aan een duurzame oplossing met behulp van een kwaliteitscertificering. Ik ben tevreden dat alle partijen rond de tafel actief meewerken in onze aanpak tegen malafide praktijken. Dat is belangrijk voor consument en voor de eerlijke slotenmakers zelf. ”