Kinderopvang

Kinderen hebben is fantastisch: ze bezorgen ons ongetwijfeld de meest waardevolle momenten van de dag. Maar werken is ook leuk en geeft ook voldoening. Toch is het niet steeds gemakkelijk om werk en gezin te combineren.

Ouders moeten echter de keuze hebben om (voltijds) te werken als ze dat willen. Hiervoor is het nodig dat er flexibelere en uitgebreide kinderopvang voorzien wordt. De openingsuren van de meeste kinderdagverblijven en van de buitenschoolse opvang is niet meer voldoende voor de eisen die momenteel gesteld worden door veel werkgevers. Hierdoor worden ouders (vaak de vrouwen) verplicht om deeltijds te gaan werken, wat vrijwel steeds een effect heeft op hun carrièremogelijkheden. De overheid dient dringend het hele systeem van kinderopvang te herzien. Hierbij is ongetwijfeld een belangrijke rol weggelegd voor de zelfstandige onthaalmoeders.

Ook de hoge kost van de kinderopvang is vaak een factor in de keuze om deeltijds thuis te blijven. Dit kan aangepakt worden door de aftrek van de opvang op te trekken (cfr. Wetsvoorstel van Nele Lijnen en Mathias De Clercq), wat veel efficiënter is dan het verhogen van de subsidies voor opvang.

%d bloggers liken dit: