Staatssecretaris De Bleeker waarschuwt voor Black Friday: “Kijk op voorhand naar de prijzen”

Vrijdag 27 november is het Black Friday, het officieuze begin van de kerstaankopen en een dag waarop bedrijven met fikse kortingen klanten proberen te lokken. Staatssecretaris voor consumentenbescherming Eva De Bleeker raadt consumenten aan om op voorhand de prijzen in de gaten te houden. Het gebeurt namelijk dat prijzen eerst kunstmatig worden opgetrokken om ze dan spectaculair te laten dalen.

In de Verenigde Staten is Black Friday een goed ingeburgerde traditie die zijn oorsprong kent in het begin van de vorige eeuw. Winkelketens sponsorden de Kerstman- of Thanksgivingparades waardoor die laatste het startschot werden voor de promotie van de kerstkoopjes. De vrijdag na Thanksgiving werd meteen ook de eerste dag van dat koopjesseizoen. Er worden soms kortingen tot 70% of meer gegeven.

Sinds enkele jaren krijgt het fenomeen ook voet aan wal in ons land. De populariteit neemt ook toe. Op zich een goede zaak voor de consument, die kan profiteren van de uitzonderlijke prijzen. 

Staatssecretaris voor consumentenbescherming Eva De Bleeker heeft uiteraard niets tegen kortingen maar wil de consument waarschuwen. Ze raadt consumenten aan om de prijzen in de weken voorafgaand aan Black Friday goed in de gaten te houden. Het gebeurt dat sommige winkels eerst de prijzen fors optrekken om ze dan kunstmatig te laten dalen. Dat is een truk van de foor die al zo oud als de straat is. Hoewel het expliciet verboden is in de wet marktpraktijken, blijft het voorkomen. Dat is niet alleen nadelig voor de consument maar ook voor eerlijke handelaars die zich wel aan de regels houden.

Staatssecretaris Eva De Bleeker: “Een gewaarschuwd consument is er twee waard. Grote kortingen zijn voordelig en verleidelijk. Maar ga na of het echt om een korting gaat of om opsmukwerk. Hou daarom de prijzen op voorhand in de gaten.”

Helft van gecontroleerde online winkels respecteerde regels niet

De Bleeker roept consumenten en eerlijke handelaars ook op om melding te doen bij de Economische Inspectie als ze merken dat er geknoeid wordt met de prijzen. Dat kan op de website meldpunt.belgie.be. Alleen zo kunnen hardleerse foefelaars aangepakt worden. 

Dat dit nodig is, blijkt uit de cijfers van de Economische Inspectie. Vorig jaar controleerde de inspectie het verloop van Black Friday. Maar liefst 16 van de 30 gecontroleerde websites waren niet in regel. De inbreuken kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën. Het gaat om websites die een hogere prijs tonen dan van voor de reductie, websites die dezelfde prijs tonen dan die van voor de korting en websites die een doorgestreepte referentieprijzen die niet klopt en overgewaardeerd is. Volgens de Inspectie gaat het om misleidende handelspraktijken. Volgens De Bleeker is dit onaanvaardbaar.   

De Bleeker: “Het is goed dat winkels kortingen geven. Maar doe dat dan ook echt en loop je klanten niet te bedotten.  De wet is duidelijk over wat kan en niet kan. Hou je er dan ook aan.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: