Ontmoeting tussen staatssecretaris De Bleeker en Eurocommissaris Reynders

Vandaag had staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker een digitaal onderhoud met haar Europese evenknie Didier Reynders, die als Eurocommissaris voor Justitie ook bevoegd is voor consumentenbescherming. De twee hadden het over de Europese consumentenagenda en de digitale revolutie.

De rechten van de consument worden steeds meer Europees bepaald. Ons land pleit daarom bij Europa al langer voor een echte Europese consumentenagenda die de bescherming van de consument weer centraal zet tussen de Europese prioriteiten. 

In het kader daarvan vond er een digitale ontmoeting plaats tussen staatssecretaris De Bleeker en Didier Reynders, die als eurocommissaris voor Justitie ook bevoegd is voor consumentenbescherming op het Europese niveau. De Bleeker en Reynders hadden het naast deze Europese consumentenagenda ook over hoe de consumenten een grotere rol kunnen spelen in de groene transitie en de European Green Deal. 

Ook werd er gepraat over hoe de consumenten optimaal beschermd worden tegen de achtergrond van toenemende digitalisering. Vooral voor wie minder digitale aanleg heeft, is het soms niet evident om enerzijds op de hoogte te zijn van zijn rechten en ze vervolgens ook te doen gelden. Ondanks dat de digitale kloof kleiner wordt, is blijvende aandacht voor sommige groepen zoals ouderen en kansarmen nodig.

De Bleeker: “Je helpt de consument niet door op een eiland te blijven zitten. De consument houdt steeds minder rekening met grenzen. Dus beleidsmakers mogen dat ook niet doen. Als we de consument binnen de eengemaakte Europese markt en daarbuiten optimaal willen beschermen, is samenwerking cruciaal. Dat zal ik dan ook doen, zowel met eurocommissaris Reynders als met mijn collega’s in binnen- en buitenland.”

%d bloggers liken dit: