10 jaar bij de Europese Commissie!

Dag op dag 10 jaar geleden, op 16 april 2009, begon ik voor de Europese Commissie te werken: een ontzettend boeiende omgeving. Ik leerde veel bij en ontmoette een heleboel interessante mensen.

In maart 2006 deed ik mee met het “concours – economie & statistiek” samen met duizenden anderen in die grote hallen op de Heysel, toen nog met potlood en papier 😉: Europese geschiedenis, logisch denken, economische en statistische vraagstukken en een essay schrijven. Een hele dag lang, en dan nog wel hoogzwanger!   8 maanden later, in november 2006, volgde het panel-interview en kwam ik uiteindelijk op de reservelijst te staan. Toch duurde het, door de uitbreiding van de EU, nog tpt 2009 voor ik als Belg kon beginnen. 

Mijn eerste job was in DG Handel, waar ik werkte rond de markt economie status van China in anti-dumping zaken en ik een aantal dumpingonderzoeken deed. 

4 jaar later, ging ik werken in DG Energie waar ik de relaties met China op energievlak onderhield en het energie hoofdstuk in vrijhandelsakkoorden mee onderhandelde.

Sinds vorig jaar werk ik voor DG Mare en onderhandel mee de visserij-gerelateerde stukken in handelsakkoorden. De Commissie krijgt een mandaat en concrete richtlijnen van de lidstaten om met bepaalde landen een vrijhandelsakoord te ondehandelen, naast het liberaliseren van de handel -zodat de producten voor de consumenten goedkoper worden en ze een breder aanbod hebben en Europese ondernemingen een betere toegang tot buitenlandse  markten krijgen, is er bij de recentere onderhandelingen ook meer en meer aandacht voor duurzaamheidscriteria, arbeidsnormen en het klimaat, ook in de visserij. Heel erg boeiend!

Ondertussen zijn de examens allemaal op computer en is het proces wel wat veranderd. Voor de geïnteresseerden: meer info op https://epso.europa.eu/how-to-apply_en 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s